Sanat Üzerine Söyleşi
Kapsam;
Sanat nedir. ?
Sanatın formları.
Resim ve müzik ilişkisi. Renkler sesler frekanslar.
Sanat terapisi ve Urla.
Özet
Her alanda savrulan insanlık kendisine yeni güvenilir yaşam alanlarını ararken Sanat da bu süreçte yeni misyonuyla yeni sorumluluk alanlarını tanımlamaya ve kavramaya çalışmaktadır. Bu bağlamda sanatçı sadece kendi Sanat formunda değil sürece aktif olarak dahil olması gereken temel paydaş ve aktörlerden biri olarak bütün Sanat dallarına bütüncül bakabilen ve bir mimar gibi bütünü oluşturan bileşenlerin işlevsellik denge ve optimizasyon ilkeleriyle tasarıma dönüştüren bir özellik kazanmaktadir. Farklı Sanat formlarında ortaya konulan yapıtların butunsellik ilkesi çerçevesinde birbirlerini nasıl besleyebilecegi hususu günümüzde her zamankinden daha önemli bir hale gelmiştir. Resim ve müzik sanatın iki önemli temel formları olarak bu çerçevede birbirini nasıl besleyebileceginin doğasının anlaşılması yeni kavrayış zeminlerimizi tesis ederken, temel bilimlerden fiziğin de calisma ve araştırma konularından birini oluşturan renkler titreşim ve frekanslar üzerinden yeni kavrayış zeminleri oluşturma çabası bütünsel bakışın kendine özgü disiplinlerarasi dilini geliştirmede faydalı bir girişim olacaktır. Sanatın bir terapi araci olarak parçalanan insanı bütünleştirici işlevi disiplinlerarasi yeni bir bilim Sanat dilinin olusturulmasiyla mümkün olabilecektir.
Sanat Nedir ?;
insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır. Tarih boyunca da sanat ve sanat dalları çok dikkat çekiyor.
Bir duygunun, tasarımın, güzelliğin vb. dışavurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü.
Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz. Bu noktada sanatçıların benimsedikleri idealler de sanatı icra etmenin amacında belirleyici olabiliyor.
bu yöntemlerle ortaya konulan üstün yaratıcılık
( İnsanın varolma çabasını özgürlük ve özgünlük alanlarında biliş düzeyini ve farkındalığını artıracak şekilde besleyen her türlü içsel yolculuğun değişik biçim ve tekniklerle dışa vurum süreci-OA )
Sanatın formları.;
Sanat Dalları Nelerdir? Sanatın Sınıflandırılması Nasıl Olur?
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir. Sanat dalları ve özelliklerini bilmek, hem sanattan daha fazla zevk almamızı hem de sanatın hayatımızdaki rolünü anlamamıza yardımcı olur. Bir önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi sanat, yalnızca sanatçılar tarafından yaratılan görsel veya işitsel özellikler olarak tanımlamaz.
Sanat, duyguların, estetiğin, gözlemlerin, farkındalığın ve duyarlılığın izlerini taşır. Yani nasıl yalnızca sanata dair bir fikir üreten kişi, sanatçı olamıyorsa aynı şekilde boş bir kağıda birkaç çizim yapan bir kişi de sanatçı olamaz. Sanatçılığın özünde, sanat dallarının her birinin özelliklerini anlamak ve yorumlamak vardır. Birazdan sanat türleri nelerdir sorusunu açıkladığımızda ve sanat dalları örnekleri verdiğimizde konunun sizler için daha fazla açıklığa kavuşacağına inanıyoruz.
Sanatın Sınıflandırılması – Sanat Dalları Nelerdir?
Mağara resimleriyle başlayan tarihteki sanat yolculuğu, günümüzde hem sanatçıların farklılaşması hem yaşam koşulları hem de zamanın ve teknolojinin getirileri ile farklılaştı. Ancak sanat dalları olarak belirlenen 7 ana form, aynı kaldı. Şimdi hep birlikte sanat dalları ve özelliklerine göz atalım.
Sanat Dalları Nelerdir – Resim Sanatı: Resim sanatının ilk ortaya çıkışıınn yaklaşık 40.000 yıl öncesine dayandığını söylemek mümkün. O dönemde mağara duvarlarına yapılan resimler, odun kömüründen hayvansal yağlardan yapılan boyalar, günümüzde herkesin hayranlık duyduğu resim sanatının miladı olarak biliniyor. Yapılan araştırmalarda resim sanatına ilgi duyan kişilerin, bu yatkınlıklarının çocukluk dönemlerinden ve bu dönemlerde aldıkları eğitimlerden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Yani sanat dallarından biri olduğunun farkında olmadan çocukluk dönemimizde yaptığımız basit çizimler, doğru bir eğitimle buluşturulduğunda ve biraz da yaratıcılık ve yetenek varsa bizleri, gelecekte önemli bir sanatçı olma yoluna sokuyor. Sanat dalları ve ünlülerinden resim için örnek verecek olursak:
Dünya çapında: Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Paul Cezanne, Salvador Dali, Michelangelo, Rafael, Frida Kahlo, Vermeer ve Rubens’i;
Türkiye’de ise; Osman Hamdi Bey, Turgut Zaim, Elif Naci, Adnan Turani, Fikret Mualla, Şeker Ahmet Paşa ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nu sayabiliriz.
Sanat Dalları Nelerdir – Edebiyat: Edebiyat sanat dalları içinde önemli bir etkiye sahiptir. Nasıl ki duygular, resim sanatında çizimlerle ve renklerle ifade ediliyorsa edebiyatta da kelimelerle ifade edilir. Bilinen ilk edebiyat eserinin ortaya çıkışı ile ilgili pek çok kaynak, MÖ 2285 yılını işaret ediyor. Okuduğumuz romanlar, şiirler, dramalar, eleştiri yazıları, denemeler, makaleler, mektuplar, biyografiler ve hikayelerin her biri edebiyat sanat dalları içinde yer alıyor. Tarih boyunca edebiyatta da görsel sanatların aynı sanat akımları tespit edilmiştir. Yani gerçekçilik, gerçeküstücülük, romantizm ve minimalizm edebiyatta da etkisini göstermektedir. Sanatın sınıflandırılması da çoğu zaman görsel ve işitsel sanat dallarına öncelik verilse de aslında edebiyat, sanat için vazgeçilmez bir unsurdur. Sanat dalları ve ünlülerinden örnek verecek olursak:
Dünya çapında: Balzac, Dostoyevski, Agatha Cristie, Victor Hugo, Franz Kafka, Tolstoy, Charles Dickens, Edgar Allan Poe’yu,
Türkiye’de ise; Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Orhan Kemal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Ahmet Hamdi Tanpınar, Halid Ziya Uşaklıgil ve Yunus Emre’yi sayabiliriz.
Sanat Dalları Nelerdir – Heykel: Sanat dalları ve özellikleri listemizin üçüncü sırasında heykel var. Heykelcilik sanatının ilk örneğini yaklaşık 35.000 yıl önce Almanya’da ortaya çıktığını söylemek mümkün. Geçmiş dönemlerde kili suyla yoğurarak çanak, çömlek ve basit eşyaların üretilmesiyle kendini gösteren bu sanat dalının yalnızca bir sanat formu olarak değil, aynı zamanda faydalı bir kaynak olarak da ortaya çıktığını ifade edebiliriz.
Ortaya çıkan eserlerin önemini artırması ve gelişen teknolojiyle birlikte farklılaşan malzemelerin de etkisiyle heykel sanatı da gelişme kat etti. Kilin yerini mermer, ahşap, taş ve bronzlar aldı. Günümüzde ise pek çok sanatçının uzun zamanlarını harcayarak yarattığı mükemmel bir sanat formu olarak hayatımızda yer alıyor. Sanat dalları örnekleri:
Hermes ve Bebek Dionysos, Likya Apollonu – Praxiteles
Davut – Michelangelo
Düşünen Adam - Aguste Rodin
Laocoön ve Oğulları (Bu eserin heykeltıraşı olarak üç isim üzerinde durulmaktadır: Agesander, Athenodoros, Polydorus.)
Sanat Dalları Nelerdir – Mimari: Mimarlığın neden sanat dalları içinde yer aldığını merak edebilirsiniz. Ama Mimar Sinan’ın yaptığı camilerdeki detayları ya da Büyük Roma katedrallerini düşünürseniz aslında mimarlığın da sanat için önemli bir form olduğunu fark edebilirsiniz. Mimari sanat dalları da tıpkı heykelcilik gibi bir fayda amacıyla doğmuştur. Ancak zaman içerisinde estetiği de önemli bir fonksiyon haline getirmiştir. Elbette sanat dalları ve özelliklerini konuşurken her binanın bir sanat eseri olmadığını da belirtmek gerekiyor. Mimari anıtlar, yalnızca bir şehir gibi bir konumu değil, aynı zamanda bir dönemi de tanımlayan kültürel simgelerdir. Sanat dalları örnekleri:
Sidney Opera Binası – Jorn Utzon
Notre Dame Katedrali
Beyaz Kule, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Camii, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Topkapı Sarayı – Mimar Sinan
Sagre de Familia
Tac Mahal
Sanat Dalları Nelerdir – Tiyatro: Tiyatro ve sahne sanatları, duyguların yoğun bir şekilde var olduğu bir sanat formudur. Ortaya çıkışının Antik Yunan’da tanrı Dionysos için düzenlenen şenliklere ve ayinlere kadar uzandığı bilinir. Bakıldığı zaman tiyatro, diğer sanat dalları ile ilişkilidir. Yani hem sinemadaki gibi rol yapılır hem de edebiyat sanat dallarından olan şiirlerden yararlanılır. Aynı şekilde müzikal oyunlarında da müzik de önemli bir etmendir. Tiyatro, tek kişilik olabileceği gibi birçok farklı sanatçının katılımıyla da gerçekleşebilir. Sahne tasarımcıları, sanatçılar, ışık teknisyenleri, müziğin bestecisi, kostüm tasarımcılarının da bu sanatın gelişiminde önemli bir yeri vardır. Sanat dalları örnekleri:
Vişne Bahçesi – Anton Çehov
Godot’yu Beklerken – Samuel Beckett
Hamlet – William Shakespeare
Kral Oidipus – Sophokles
Üç Kuruşluk Opera – Bertolt Brecht
Othello – William Shakespeare
Sanat Dalları Nelerdir – Müzik: Sanatın sınıflandırılmasında sırada müzik var. Müziğin ortaya çıkışı ile kesin bir bilgi bulunmasa da insanların çok eski zamanlardan itibaren gerek haberleşmek gerekse eğlenmek için armoniler, ritimler ve melodiler oluşturduğu biliniyor. Müzik, insanlığın evrensel özelliklerinden biri ve çoğu zaman da dinden, dilden bağımsız bir sanat formu olarak karşımıza çıkıyor. Hayatımızda pikaplarla, kasetlerle ve gramafonlarla kendisine yer bulan müzik, şu anda pek çok farklı çeşidi ile yaşamda bir vazgeçilmez durumunda. Müzik sanat dalları ve örnekleri:
Vivaldi, Johannes Brahms, Frederic Chopin, Çaykovski, Beethoven, Sebastian Bach ve Mozart.
Sanat Dalları Nelerdir – Sinema: Şimdi, sanat türleri nelerdir sorusunun 7. ve son yanıtına geldik: Sinema. Sinemanın doğuşu, Lumiere kardeşlerin kamera ve projektörü bir araya getirdiği ve “sinematograf” adını verdiği aracın keşfiyle oldu. 1872 yılında Eadweard Muybridge’in geliştirdiği saniyenin 1/500’ü sürede pozlama yapabilen örtücüsüyle oluşturulan atın hareketleri de en ilkel sinema örneği olarak kayıtlara geçmiştir. Atın pistten çıktıktan sonra koşmaya başlaması, fotoğraf makinesiyle saniye saniye kaydedilmiş ve hareketli resim olarak kısa süreli bir film heyecanı yaşanmıştır. Edison’un 1893 yılında icat ettiği kinestoskopla kaydedilen siyah beyaz görüntüler de sinemanın tarihinde önemli bir yere sahiptir. Fakat, oluşturulan bu görüntüler tek bir kişinin izlemesine fırsat verebildiğinden Lumiere kardeşlerin keşfettiği sinematograf kadar etkili olmamıştır. Ses, kayıt ve görüntü teknolojilerinin ilerlemesiyle sinema, günümüzde en etkili sanat dallarından biri olmayı başarmıştır. Sanat dalları örnekleri:
Roundhay Garden Scene - Louis Le Prince
Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı – Fuat Uzkınay
Bir Trenin La Ciotat Garı'na Gelişi
The Dickson Experimental Sound
İstanbul Sokaklarında – Muhsin Ertuğrul
2. Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak dijital sanat formları.
Resim müzik ilişkisi. Renkler sesler frekanslar;
Müzik ve renk ilişkisi günümüze dek bilim insanlarının olduğu kadar müzik
eğitimcilerinin de ilgisini çekmiş, bu alanda birçok araştırma yaparak renklemeli
öğretim metodları geliştirmişlerdir. Rengin sıcaklık oranları ile seslerin frekans
değişimindeki paralellik üzerine çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.
Bu araştırma, sesler ve renkler arasındaki yıllardır süregelen çalışmaları ele alıp,
müzik ve renk arasındaki ilişkinin notaların öğretilmesinde etkili olabileceğini
göstermektedir.
basamaklar do-kırmızı, re-beyaz, mi- sarı, fa-kahverengi, sol-mavi, la-yeşil, si-mor olmak üzere farklı renklere boyanmıştır.
Notaların her birinin farklı tınılar ve karakterler içermesi gibi, renkler de benzer
şekilde değişkendir ve birbirinden farklı karakterdedir. Örneğin mor renk, kesin bir
yargıyla tanımlanamaz, bununla birlikte insanlar üzerindeki etkisi farklı olabilir ve
değişkenlik gösterebilir. Bir müzik eseri de içerdiği müzikal öğelerle tıpkı renklerde
olduğu gibi insanlar üzerinde farklı etkiler yaratabilir.
Müzik ve renk ilişkisine, diğer sahne sanatlarında da büyük önem verilmiştir.
Örneğin renk, operalarda istenilen duygu atmosferini yaratmak için, sahne dekoru ve
ışıklandırma içinde eserin müzikal öğeleri kadar etkili bir şekilde kullanılmıştır. Son
yüzyılda da renkli ışıklandırma, sahne sanatlarında farklı şekillerde yer almaktadır.
Her notaya karşılık gelen renk tonu aralıkları, insan gözünün renk ve ton seçme
yetenekleriyle uyumlu olup, her notaya karşılık gelen renklerin ayırt edilmesi olasıdır.
Bu nedenle de notaların bellekte tutulabilmesinde, her notanın eş renk tonunu
algılayabilmek büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Her notanın ses özelliğini bellemekte
zorluk çeken kişilerde ve özellikle ilköğretim düzeyindeki çocuklar üzerinde, kulağın
frekans seçim yeteneğini renklerle oluşturulan metodlarla destekleyerek geliştirmek
mümkündür. Görsel ve işitsel yetenekleri yeterli düzeyde olan kişiler üzerinde, renklerle
notaların gösterildiği veya müziğin renklerle ilişkilendirilebildiği çeşitli öğretim
metodlarının nota öğretimi üzerindeki etkisi deneyselleştirilebilir. İşitsel ve görsel
duyularımızla birlikte kullanılmasının hem ilgi çekici hem de kolaylaştırıcı
olabilmesinden dolayı renklerle nota öğretim metodları, müziği algılamada en iyi metodlardan biri olarak kabul edilebilir.
Sanat terapisi ve Urla.;
https://www.sozcu.com.tr/2023/saglik/her-iki-kisiden-biri-zihinsel-saglik-sorunu-yasayacak-7770495/
Sanat terapisi, bir sanat eğitmeni ile terapistin ortak çalışmasını gerektiren, tedavi sürecinin sanatla sürdürülmesine dayanan bir terapi çeşididir. 20. yüzyılın ortalarından itibaren ABD ve Avrupa'da hızla yayılmıştır. 1940'tan itibaren ABD'de ayrı bir meslek dalı olarak tanımlanmaya başlanmıştır.
Duygularını açığa çıkarmak isteyen, günlük hayatta kendini daha iyi ifade etme arzusunda olan her birey için sanat terapisi anlamlı ve yardımcı bir destek terapisidir. Sanat terapisi bireyin içinde tuttuğu gürültülü sessizlikleri tekrar dışa vurup sorunlarını azaltmayı hedeflemiş bireysel bir yöntemdir.
Sanat terapisi kimlere uygulanabilir?
Bilinçaltında bastırılan problemleri olan ve bunların olumsuz etkilerini yaşayan, günlük hayatta baş edemediği stresi olan, geçmişte yaşadığı travmaları olan bireylerde başarılı sonuç gösterir. Sorunlarla baş etme yetisi kazandırılmak üzere kullanılan bir psiko-terapi yöntemi olan sanat terapisi, aslında hemen herkes için uygun bir yöntemdir.
Örneğin çocukların yaşadığı çekingenlik, utangaçlık, dikkat eksikliği, asosyallik, okula adaptasyon gibi günümüzün yaygın sorunlarında sanat terapisi son derece etkilidir. Aynı zamanda geçmişte trajik bir olay ve büyük kayıplar yaşamış konuşma güçlüğü çeken, anksiyete ve panik atak yaşayan yine günümüz sorunlarından şikayetçi bireylerin tedavisinde de kullanılabilir.
Sadece psikolojik bir rahatsızlık yaşayan kişiler mi sanat terapisi alır?
Kesinlikle, hayır… Duygularını açığa çıkarmak isteyen, günlük hayatta kendini daha iyi ifade etme arzusunda olan her birey için sanat terapisi anlamlı ve yardımcı bir destek terapisidir.
Sanat terapisi bireyin içinde tuttuğu gürültülü sessizlikleri tekrar dışa vurup sorunlarını azaltmayı hedeflemiş bireysel bir yöntemdir. Geçişlerin çok yumuşak olması kişinin zaman içerisinde güçlü adımlar atarak sanatın estetiği ile kendini ifade etmesi, iç dökmesi sürecini kapsar.
YORUMLAR