Tarihin akışı içinde birçok kırılma anı yaşanmış ve bugün İnsanlık olarak içinden geçmekte olduğumuz benzer sorunlarla karsilasilmistir. Her dönemin sorunları kendine özgüdür ve sorunların aşilmasında bir çaba ve gayret vardır. Bu yazımızda genel bir değerlendirme ve sonrasında çözüm önerilerimi paylaşacağım.
Genel sorun alanlarımız ve yaklasimlar;
Dünyamız ve ülkemiz birleşik kaplar misali her degisim ve dönüşüm sürecinden nasibini almaya devam etmekte. Sorunları genel olarak 3 grupta toplamak mümkündür.
1. Küresel ölçekte herkesi etkileyen sorunlar. Pandemi, enerji, iklim, su, göç.
2. Ülkeler arası güvenlik sorunları. Bölgesel ancak küresel ölçeğe evrilme riski olan savaşlar ve çatışmalar. Rusya Ukrayna, Suriye, Libya, Kafkasya.
3. Her ülkenin kendi ölçeğinde yaşananlar. Ekonomik ve siyasi sorunlar.
Bütün sorunların ana bileşenini etkilenen insan oluşturmaktadir. Bütün çözümler de doğal olarak insanı baz alan yaklaşımları önceliklendirmelidir. Yaşanılan sorunlar karmaşık çok boyutlu ve eşzamanli birçok sorunu kendi içinde barındırdığı için yeni kavrayış zeminlerine ihtiyaç duymaktadır. Son pandemi krizinde de görüldüğü üzere örgütlenme modelleri son derece yetersiz ve etkinlik ve verimliliği ise sorgulanır olmuştur.
Endüstri 4.0 , Toplum 5.0 gibi yaklaşımlar dünya gündeminde son 10 yıldır tartisilmaktadir. Ülkelerin ekonomik anlamda birbirlerine entegre olmuş olmaları sorunları çözmede bir eko sistemin sahip olduğu özellikleri kendi üzerinde barındırmasini da gerektirir olmuştur. Katılımcı ve yenilikçi çözümlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Sadece ekonomik anlamda ele alınan entegrasyonu öngören yaklaşımlar yerini kültürel ve Değerlere dayanan yaklaşımlarla zenginleştirilmiş hybrid yaklasimlara ihtiyaç duymaktadır. Dünyanın barış ve huzur içinde yaşaması erozyona uğramış ortak İnsanlık idealinin tekrar hakim kilinmasına bağlıdır.
Bilge 7.0 yaklaşımını 2019 yılından bugüne dek yazdığım yazılarda konu edinmiştim. Anadolunun kadim bilge kültüründen ilham alan değerlere dayalı toplum tasarımı yaklaşımı sadece teknolojik gelişmelere dayanan Endüstri 4.0 yaklaşımının insani değerler tarafına dikkat çekmesi sebebiyle önemlidir.
Bu yaklaşımın hayata geçirilmesi kendi içinde bir örgütlenme sorununu da gündeme getirmektedir. Bu sorunun giderilmesinde sosyal kooperatif yapılanmasının, katilimciligi, imece anlayışını, dayanışma ve yardimlasmayi önplana çıkarmış olması sebebiyle dernek ve vakiflardan daha etkin ve verimli çevik yapılar olduğunu söylemek mümkündür. Sosyal faydayı artıracak şekilde ticari ekonomik faaliyetlerin de yürütülüyor olması sürdürülebilirlik ilkesiyle uyumludur.
Türk Ticaret Kanunu müktesebatına ve mevzuatına uygun olarak yapılanın sosyal kooperatiflerin Bilge 7.0 paradigmasini geliştirecek şekilde,
ISTERIM Değer Üretim ve Paylaşım hizmet sosyal kooperatifi olarak yapılanma çalışmaları devam etmektedir.
Sosyal kooperatifimizi atılmış ilk adımlardan birisi olarak kabul etmekteyim.
Genel bir fikir vermesi açısından bu önemli girişimi özetleyen bilgilendirici özet bilgi notunu paylaşarak ileriki yazılarımiza bir başlangıç olsun düşüncesindeyim.
Herkesi bu çabaya katkı vermeye davet ederek Cumhuriyetimizin 99. Yılını kutluyorum.
YORUMLAR