Efendi Sarı

Efendi Sarı

[email protected]

Serhatcan Eş, Şenkaya İçin Erzurum'u Harcadı!

11 Mayıs 2024 - 17:35

‘Kifayetsiz muhteris’

Kelime anlamı TDK’da, ‘Bir işi yapabilmek için gerekli bilgi ve yeterliliğe sahip olmadığı halde, o işi üstlenebilmek adına her şeyi yapabilecek kişi’ olarak tanımlanmakta. Ve maalesef bu tanımlama karşılığını çevremize baktığımız her yerde görebiliyoruz.

Maalesef diyorum, çünkü bu kifayetsiz muhterisler yüzünden toplumsal kalkınma için hedef koyabilmek bir kenara, bir arpa boyu dahi yol alınması mümkün olmuyor. Zira onlar her daim kendi çıkarlarını, toplumsal kazanımların önünde konumlandırıyor.

Bundan sebep, toplumsal kalkınmamızın önündeki en büyük engelin, siyaset ve bürokrasinin kılcal damarlarına kadar sızmış bu kesimin olduğunu da belirtmeden geçmek istemedim.

*****

2024 Yerel seçimlerinde çok iyi bir çıkış yakalayarak seçimi %37,8 lik oy oranı ile net bir şekilde önde tamamlayan CHP’nin, aynı başarıyı Erzurum özelinde de gösterebileceği seçim öncesinde söyleniyor olsa da, ben buna hep karşı çıkıyordum.

Çünkü boyundan büyük büyük vaat, söylem ve hayallerle il başkanlığı yarışını kazanan CHP Erzurum yeni İl Başkanı Serhatcan Eş’in, yaptığı siyasi ve stratejik hatalar nedeniyle CHP’yi Erzurum’da ileri taşıyabilmesi bir kenara, gerilemesine bile sebep olabileceğini görebiliyordum.

Bunu görebilmek için de öyle derin bir siyasi bilgiye veya kahin olmaya gerek yoktu zaten.

Zira daha önceden İYİ Parti’den meclis üyesi olan birini çakma Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak sahaya sürmüş, taşra ilçelerinden adeta vazgeçmiş, CHP Çat Belediye Başkan Adayı Arif Hikmet Kılıç gibi bir isme adeta kör bakmış ve seçimin kaderini kendi ilçesi olan Şenkaya’ya bağlanmış bir il başkanının başarılı olması zaten mümkün olamazdı.

Benim gördüğümü seçmen de görmüş ve bunu sandığa da yansıtmıştı.

Arif Hikmet Kılıç Türk bayrağı dışında tek bir bayrak asmadan kendi gücü ile Çat’ı CHP’ye kazandırırken, CHP bütçesinin ve siyasi emeğinin tamamına yakınını alan Görbil Özcan’da kendi gücünü bu destek ile pekiştirerek Şenkaya’yı kazanmıştı.

Bu iki güçlü ismin dışında CHP Erzurum’da yine hiçbir varlık gösterememişti.

Yanlış strateji, yanlış planlama, yanlış adaylar, yanlış adımlar…

Bu kadar yanlıştan bir doğrunun çıkması zaten beklenemezdi.

*****

YSK’nın kesin sonuçlarını ilan etmesi ardında baktığımız sandık sonuçları ise bizi haklı çıkarıyordu.

Bu sonuçlar izlenen yanlış strateji ve planlamanın CHP için ne kadar pahalıya mal olduğunun detaylarını net bir şekilde yansıtıyordu.

Aziziye, Narman, Olur ve Pazaryolu’nda meclis listesi adaylar gösterilemediğinden olsa gerek 0 (Sıfır) çekmiş ve belediye başkan adayları Aziziye’de 715, Narman’da 36, Olur’da 57 ve Pazaryolu’nda 22 oy ancak alabilmişlerdi.

CHP açısından bakınca taşra ilçelerini makul kabul edebileceğimizin aksine, Aziziye’de  meclis için liste nasıl verilemezdi?

Alınan oylara bakılınca diğer ilçelerde de tablo çok farklı değildi.

Yerel seçimlerden Türkiye geneli birinci parti çıkan CHP, Erzurum’da bulunduğu konumu ilerletebilmek bir kenara, 2023 genel seçimlerinde aldığı oyun bile çok gerisine sürüklenmişti.

Öyle ki,  YRP’nin aday gösterememesi nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanlık yarışında 22 Bin 612 oy ile dördüncü olabilen CHP, söz konusu belediye başkanlık ve belediye meclis oyları olduğunda sıralamada ancak beşinci olabilmişti.

Türkiye’de birinci, Erzurum’da beşinci parti!  Hep birlikte ‘Nasıl Yani?’ diyorsunuz değil mi?

Evet, evet. Türkiye’de birinci olan CHP, Erzurum’da yine ancak beşinci olabilmişti.

*****

Seçim sonuçlarının açıklanması ardından, bilinirliği ve kendi ilçelerindeki karşılığı üzerinden seçimi kazanan Şenkaya ve Çat ilçelerinin ardına saklanan CHP Erzurum İl Başkanı Serhatcan Eş, ‘Erzurum’da iki ilçe kazandık’ diye başarı hikâyesini genel merkeze sunmuştu?

Bu hikâyede, Şenkaya için yalnızca elinden geleni değil, diğer tüm ilçelerin hakkını da gasp ederek kazanmaya odaklandığı doğrudur.

Ancak Çat için aynı şey zaten söyleyemezdi. Zira Arif Hikmet Kılıç’ın tek başına verdiği mücadele gerçeği net bir şekilde orta yerde duruyordu.

CHP Genel Merkezi’nin hareketli bir süreç içerisinden geçtiğinin farkındayız. Ancak CHP’nin Erzurum’a dair analizlerini daha net görebilmeleri için, aşağıdaki oy karmaşasını da gözden geçirmesi gerektiğini düşünenlerdeniz.

Öncelikle belirtmek isteri ki; Yukarıda listesini sunduğumuz bilgiler, YSK’nın resmi verileridir.

Bu veriler ışığında, Çat ve Şenkaya gibi küçük ilçeler ile Yakutiye, Palandöken ve Aziziye kıyaslandığında CHP’nin merkez ilçelerdeki yerlerde sürünen halini daha net görebileceksiniz. Öyle ki, 11 Bin 165 seçmeni bulunan Çat’ta 4 Bin 156 oy alan CHP’nin, Erzurum’un en kozmopolittik ilçesi olan ve 123 Bin 87 seçmene sahip Palandöken’de sadece 3 Bin 691 oy alabildiğine de şahitlik etmiş olacaksınız. Toplamda ise 516 Bin 952 seçmenin sadece 22 Bin 612'sinin gönlüne girilebildiğini de göreceksiniz.

Belki de bu bilgilerle ‘İşte strateji, işte belediyeler, işte başarı’ hikâyesinin ardına saklanan İl Başkanı Serhatcan Eşi’in de gerçek rakamlarla henüz yüzleşmesi sağlamış olacağız!

*****

Demiştik ya kıymetli okurlarım, ‘Kifayetsiz Muhteris’ tanımlaması, ilk bakışta okunmasından daha derin anlamlar içerir.

İşte bunun bir yansımasını bu seçimde görmüş olduk.

Evet, insan bir başarı için gayretli olmalı ve kendine güvenebilmeli. Lakin kifayetsiz olduğu yerleri de çok iyi belirleyerek ona göre adımını atabilmeli.

Her fırsatta ‘Türkiye’nin en demokratik partisiyiz’ sloganı atılırken, ortak karar mekanizmasına sırt çevrilmemeli,

Her söylemde ‘Adalet ve Eşitlik’ diye haykırılırken, paylaşımda haksızlık yapılmamalı,

Her toplantıda ‘Ehliyet ve liyakat’ dan bahsedilirken, adamına göre tavır alınmamalı.

Ve bunlar gerçek demokratik bakış kültürü ile değerlendirilerek ona göre adım atılmalı.

Günün sonunda deriz ki;

Bir hedef için güçlü ve gayretli olabiliriz. Lakin körelten hırstan uzak durabilmeliyiz.

Bir konuda kifayetsiz de olabiliriz.  Bunu da takım ruhu ve ortak akılla aşabilmeliyiz.

*****

Toplumsal kalkınma yolunda sadece Türkiye için değil Erzurum için de gerçek muhalefet çok büyük anlam ifade ediyor.

Peki ya, alınan bu sonuçlar ardından CHP için Erzurum bir anlam ifade ediyor mu?

Onu da bekleyip öyle göreceğiz…

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Aydın korkmaz
    1 ay önce
    Serhat can eş değil, chp genel merkezinin değerlendirmesi gereken bir yazı olmuş. İlgilenirler mi, bence hayır